[:nl]Er doorheen kijken en luisteren[:]

[:nl]Regelmatig krijg ik de vraag of men mag komen kijken en luisteren bij een optreden. Natuurlijk zeg ik dan graag! Maar het is dan wel zaak voor mij om goed na te denken waar ik ze uit ga nodigen (en of het kan/mag van de desbetreffende opdrachtgever)

Passende kijk en luistersessie

Toen ik net begon in 2007 heb ik wel eens een aanstaand bruidspaar die mij wilde boeken uitgenodigd tijdens een openbaar optreden in een restaurant. Het paar kwam met ouders en vrienden luisteren. Ik was heel erg zenuwachtig, maar mijn optreden ging goed. En toch hebben ze mij niet geboekt en gingen ze zelf, voor mijn gevoel, minachtend lachend weg. Ik snapte het later pas. Zij wilden mij boeken voor een feest en ik stond daar rustige achtergrondmuziek te zingen. Totaal ongeschikt dus om te laten zien wat ik kan brengen op een feest.

Er doorheen luisteren en kijken

Je hebt als artiest je potentiële klant uitgenodigd op een juiste gelegenheid. Zij willen dat het een feest wordt en je nodigt ze uit tijdens een feest. Het is een super geslaagd feest, de sfeer is goed, maar je potentiële klant is toch niet enthousiast, want de lokatie of de muziekkeuze van de opdrachtgever was niet hun smaak. Het is net als een huis bezichtigen. Het huis kan perfect zijn, maar de meubels en kleuren van de huidige bewoner zijn niet jouw kleuren. Hoe prik je daar doorheen? Het is de taak van de makelaar om jouw daarbij te helpen door je van te voren de belangrijke details van het huis te laten weten. In de muziek werkt het precies zo. Een goede artiest helpt jou met je keuze.

Door de bomen het bos niet meer zien

Zoveel keuzes, waar te beginnen als je een artiest boekt. Of dj, fotograaf of visagist of… Geldt eigenlijk voor elke dienstverlener. 

  • Stap 1 is eigenlijk wat wil je/verwacht je precies van een artiest? Wat voor muziekgenre wil je? Wil je veel muziek of wil je ook dat diegene lekker tussendoor de boel bij elkaar kletst? Is het voor achtergrondmuziek of moet het een knallend feest worden? Moet het opbouwend zijn of direct feest? Of wil je dat diegene zelf de sfeer aan voelt en het ook zo in deelt ter plekke. Moeten er spontaan verzoeknummers gebracht kunnen worden of juist niet? 
  • Stap 2 Goed kijken op de site van de artiest of diegene de muziek wel brengt die je graag wilt horen of dat er juist veel muziek op staat die je niet wilt. Ja, degene zal vast ook jouw genre kunnen brengen, maar stel dan de vraag aan de artiest waarom die muziek niet op de site staat. Om maar een voorbeeld te noemen: Op mijn site zul je geen muziek van Jan Smit of Frans Bauer vinden. Als je mij boekt moet je dan ook geen verzoeknummers van hen of vergelijkbaar indienen want dan ga ik je teleurstellen. Die zal ik namelijk niet brengen. Daar zijn andere artiesten voor die dat heel goed kunnen en ook willen.
  • Stap 3 Klinkt het goed? Zijn de referenties goed? Vind je diegene op google als je de naam in tikt? En zo niet, vraag dan aan de artiest waarom deze onvindbaar is. 
  • Stap 4 Is er een klik tijdens het mail en/of telefooncontact. Een artiest kan precies de muziek brengen die jij wilt horen, de prijs is ook passend, referenties zien er goed uit, maar als het niet goed voelt heb je kans dat de artiest niet over brengt wat jij wilt beleven.
  • Stap 5 Is de prijs passend. Ja, pas stap 5. Natuurlijk moet het betaalbaar voor je zijn. Maar het is ook wat vind jij het waard? Stel je hebt de voor jullie perfecte artiest gevonden, maar de prijs is boven jullie budget. Als het echt boven jullie budget is, ga in gesprek. Misschien kan de artiest wat weglaten of korter optreden voor jullie budget. Als je het te duur vindt, is het het jullie dus niet waard en ga dan op zoek naar een vervanger voor de prijs dat jullie het waard vinden. 

[:]