[:nl]Invulling[:]

[:nl]Ik zing tijdens huwelijksceremonies meestal 3 tot 7 liedjes. Een huwelijksceremonie duurt ongeveer een uur. Soms korter, soms langer. Ik ben een uur van te voren aanwezig als ik met mijn eigen apparatuur kom om op te bouwen, te testen en te verkleden. En als iedereen de ruimte heeft verlaten heb ik nog de tijd nodig om af te bouwen. Hetzelfde geldt voor als ik tijdens een uitvaart zing. Tijdens recepties zing ik 1 of 2 sets. Zelfde verhaal qua opbouw. Tijdens feesten kan mijn tijd oplopen naar 6 uren. Maar mijn tijd begint al veel eerder. Namelijk vanaf het eerste contact met de klant en daarbij moet ik zeggen dat er meer contact is met de klant als het een huwelijksceremonie of receptie betreft dan met klanten van andere gelegenheden. Alles moet perfect zijn voor het bruidspaar  en zij willen dan ook graag ideeën uitwisselen met mij als expert. “Passen deze liedjes, of nee wij willen toch deze liedjes”. Ik mag ook regelmatig nieuwe liedjes instuderen voor een bruidspaar, hun favoriet lied. En dat doe ik natuurlijk graag mits het bij mijn stem en mij past. De nieuwe liedjes en oude liedjes moeten ingestudeerd worden, want ik ga altijd voor kwaliteit. Dan moeten de teksten en muziek klaar gezet worden op usb’s (altijd 2 want 1 zal het maar niet doen) en extra reserve op iPod. Apparatuur moet gecontroleerd worden. Maar ik sla het stuk overeenkomst en factuur maken over merk ik. Want per opdracht maak ik een overeenkomst waar alle afspraken in staan en er komt ook altijd een factuur. Dus een huwelijksceremonie ‘kost’ mij sowieso 5 uren tijd. Bij een feest kan dit oplopen naar 12 uren. Tel daarbij nog de reistijd op.

Keuze van muziek

Ik maak voor elke receptie of feest een andere setlijst(lijst met liedjes die ik wil zingen die dag/avond) Dat heb ik niet altijd gedaan. Tot 5 jaar geleden werkte ik met vaste cd’s. Met als gevolg dat men op sommige locaties waar ik vaker optrad soms al wist wat het volgende nummer zou worden. Voor de gasten minder verrassend en dat wilde ik juist wel zijn. Afwisselend en verrassend. Ik vraag sowieso aan al mijn klanten of zij een voorkeur hebben qua muziek, mijn repertoire bestaat uit ruim 400 liedjes. Indien dat zo is, zoek ik daarnaast liedjes uit die passend zijn. Ik vraag ook altijd of er nummers zijn die ze niet willen horen omdat ze een betekenis in hun leven hebben. Soms schrap ik (ter plaatse) wel wat liedjes uit de keuze van de klant omdat het bijvoorbeeld een swingend feest moet zijn en de liedjes te rustig zijn of andersom. Ik neem extra liedjes mee voor de ‘we want more’ of als er een extra set moet komen.

Ik ben geen dj

Soms krijg ik tijdens mijn optredens verzoeknummers aangereikt. Als ik met mijn vaste geluidsman optreed heb ik alle liedjes uit mijn repertoire bij mij, dus zal ik zeker het lied zingen als het passend is. Maar ik krijg ook wel eens verzoeknummers die helemaal niet bij mij of het repertoire passen wat ik die avond aan het zingen ben. Als de dansvloer vol staat en het duidelijk is dat het echt lekker moet swingen, is een ballad zingen heel lastig. Wat ik dan wel kan doen is vragen of mijn geluidsman het nummer in mijn pauze op kan zetten of de dj waar ik eventueel mee samenwerk die avond. Dan kan ik de klant/gast toch tegemoet komen. Ik ben geen dj, ik zing de muziek live, maar ik voel heel goed aan wat een feest vraagt qua muziek.

[:]