[:nl]Geld[:]

[:nl]Altijd een moeilijk onderwerp vind ik als ik met een potentiƫle klant aan de telefoon zit(nou ja, ik loop dan altijd rond) over een optreden. Ik vind het lastig om over geld te praten. Want ondanks het feit dat zingen en optreden mijn passie is, is het ook mijn werk. Ik moet met mijn verdiensten als zangeres mijn rekeningen betalen en er mijn eten van kopen. Ik kan dus niet gratis komen optreden. Maar dan moet ik gaan vertellen wat mijn tarief is, en ik merk dat ik dat altijd een struikelblok vind. Raar, want daarmee zeg ik eigenlijk dat ik het niet waard ben wat ik vraag. Als het over iets gaat wat ik minder belangrijk vind, is geld geen issue, maar als het over mijn passie gaat in combinatie met geld, ga ik twijfelen aan mijn waarde. Ik vind het veel makkelijker om met klanten te praten die mij reeds eerder geboekt hebben dan wel ergens gezien hebben. Klanten die mij al eens eerder geboekt hebben, weten mijn tarief al en weten wat ik waard ben. Klanten die mij al eerder gezien hebben, bellen niet voor niks, ze weten wat ik waard ben.

Mijn waarde

Ik heb er toch zelf voor gekozen om van mijn passie mijn werk te maken, waarom moet ik er dan aan verdienen? Een soort schuldgevoel dus. Het zal natuurlijk ook met mijn achtergrond te maken hebben als dochter van een alleenstaande bijstandsmoeder. Het heeft mij wat jaren gekost en ik ben er nog niet helemaal. Er zullen momenten zijn dat ik nog steeds onzeker mijn gage zal noemen. Maar ik bepaal wat ik waard ben op basis van o.a. mijn ervaring, mijn kwaliteit, mijn opleiding, het feit dat ik onbekend ben en het soort optreden dat ik moet brengen. En die waarde heb ik vertaald in de tarieven die op mijn site staan. Er zullen klanten zijn die mij te duur vinden, maar die zien mijn waarde dus ook niet, en zullen mij waarschijnlijk ook niet boeken als ik voor een “schijntje” kom. En er zullen ook klanten zijn die mij te goedkoop vinden(de kwaliteit kan nooit goed zijn voor die prijs) en mij daarom niet zullen boeken. ;-)Ik hoop natuurlijk dat mensen dat gewoon tegen mij zullen zeggen, dan kan ik bewijzen dat ik wel de kwaliteit lever van de prijs die zij willen betalen voor een artiest.

Waarde

Het is ook een raar woord, waarde. Je betaalt een bepaald bedrag voor een drankje, je betaalt een bepaald bedrag voor een reis, een schilderij heeft een bepaalde waarde. Een loodgieter vraagt een uurloon naar zijn/haar waarde. Op het internet kun je gemiddelde prijzen vinden voor bepaalde dienstverleners. Die zijn ooit bepaald en iedereen weet wat een dienstverlener ongeveer kost. Maar wat betreft muziekdienstverleners is het lastiger. Een dj zet een plaat op, een zangeres, gitarist, toetsenist etc. zorgt er lichamelijk voor dat er muziek klinkt. Muzikanten zijn daardoor unieker, want zij zorgen er persoonlijk voor hoe muziek klinkt. Een dj is vervangbaar voor een andere dj. Waarom betaalt men dan toch meer voor een dj dan voor een muzikant? Waarom betaalt men meer voor een, door een talentenjacht bekend geworden, artiest met tape die een half uur komt zingen dan voor een hele (cover)band met geschoolde muzikanten die avondvullend komt. Waarde zegt volgens mij niks over kwaliteit, maar geeft wel ongeveer aan wat voor belang iemand aan een schilderij, artiest, dj, loodgieter etc. hecht. En ook wat een artiest, dj, loodgieter ea voor belang aan zichzelf en hetgeen wat hij/zij doet hecht. Ik hoef dus niet het onderste uit de kan te hebben, maar ik ga vanaf nu wel voor wat ik waard ben.

[:]