[:nl]Kat in de zak[:]

[:nl]Je betaalt als opdrachtgever geld voor een leverancier of product. Dus wat het product of de dienst ook kost, het moet voldoen aan jouw wensen. Dat is de plicht die een leverancier heeft naar zijn klanten toe. Helaas komt het vaak voor dat een leverancier niet levert wat belooft is. Ze hebben je als klant met veel mooie woorden en beloftes binnen gehaald (ik wou dat ik dat kon..mezelf zo goed verkopen als de meesten van dat soort leveranciers, alleen lever ik wel wat ik beloof), maar op het moment dat je geboekt hebt of betaalt hebt voor een product, moet je dan maar afwachten of het beloofde ook waargemaakt kan worden. Soms moet je als klant zelfs erachter aan blijven bellen en mailen om nog contact te krijgen met zo’n leverancier. En ik hoor ook wel eens dat leveranciers op laatste moment afbellen omdat ze een dubbele boeking hebben. Hoe frustrerend is dat. En zeker als het om iets gaat wat maar eenmalig is, je bruiloft of een uitvaartdienst van een geliefde, moet het gewoon goed zijn. Je kunt het niet over doen. Je mag dan ook verwachten van een goede professionele leverancier, of eigenlijk van elke leverancier professioneel of niet, dat hij levert wat hij hoort te leveren voor hetgeen wat hij betaalt krijgt. Dat is zijn plicht.

Als het kwaakt als een eend

Maar….als opdrachtgever vind ik dat je ook een plicht hebt. Een plicht om op alle manieren te checken of deze leverancier wel kan leveren wat hij belooft. Ga niet alleen op zijn mooie woorden af. Maar google het bedrijf. Okay..als het een kennis van je is, en je hebt hem al vaker zien leveren, dan mag je er op rekenen dat het nu ook goed zit. Maak wel goede afspraken met elkaar over wat je wensen zijn en of hij daar ook bij past. Maar als je het bedrijf nog niet kent, is Google een hele makkelijke manier om meer informatie te vergaren. Als je het bedrijf ├╝berhaupt niet kan vinden of alleen diens website en socialmedia mag je vraagtekens zetten achter diens ervaring. Bekijk zijn/haar site goed. Staan er voorbeelden bij, prijzen wellicht, klantervaring, agenda. Bekijk zijn socialmedia, als er nog hyves tussen staat…. (zie ik nog af en toe voorbij komen op sites). Is de socialmedia up to date, als het laatste bericht van 2013 stamt… Wat kun je vinden over hun van andere klanten? Niemand is perfect, dus er zullen heus ook wel mindere ervaringen tussen staan waarschijnlijk, maar hoe minder en hoeveel zijn dat er? Als er 2 mindere tussen de 1000 staan, kun je daar je conclusie uittrekken. Maar ga vooral ook op je gevoel en logica af. Stel je wil een tv kopen, die tv kost echter op alle sites 999 euro, dat bedrag heb je nu niet. Op een site die je niet kent, staat precies dezelfde tv voor 109 euro te koop. Koop jij dan blind die tv voor 109 euro, of ga je vragen stellen. Ik hoop dat laatste.

Is er een klik

Als alles goed lijkt te zijn na google, website, portfolio, socialmedia, ervaringen etc en de prijs is ook top. Dan zou ik zeggen ga ervoor. Maar als het bijvoorbeeld een fotograaf, live muziek, weddingplanner, babs of dj betreft, zou ik ook van te voren eerst een vrijblijvend gesprek aanvragen als je diegene nog niet kent. Want stel dat er totaal geen klik is. Sterker nog, diegene zit in je allergie. Dat werkt niet lekker. Als je met eenmanszaken te maken hebt, voel je dat tijdens zo’n gesprek direct aan en kun je keuzes maken om het voor lief te nemen of niet te doen. Maar er zijn ‘bijvoorbeeld ook genoeg grotere drive-in shows die met meerdere dj’s werken. Tijdens een trouwbeurs ontmoet je bijvoorbeeld de contactpersoon tevens dj. En daar heb je heel leuk contact mee, maar hij of zij is waarschijnlijk niet degene die op jouw bruiloft komt draaien. Daar muziek je feest kan maken, maar ook kan breken, zou ik toch eerst kennis willen maken met diegene die mijn feest komt maken. Ik begrijp dat dat op het moment van de ontmoeting op de bruidsbeurs nog niet bekend is. Maar vraag dan wel direct hoelang van te voren het wel bekend is (ruim van te voren zou dat bekend moeten zijn) en geef aan dat je een gesprek met die dj wilt hebben zodat je de muziek kan overleggen en kennis kan maken. En vraag ook wat er gebeurd als tijdens het gesprek blijkt dat de klik er niet is. Elke dj is uniek lijkt mij. De een voelt een feest beter aan dan de ander. En de een heeft meer met bepaalde muziek als de ander. Je mag er natuurlijk vanuit gaan dat een groot bedrijf met goede reviews van te voren wel weet welke dj bij jouw feest gaat passen, maar waarom zou je die beslissing helemaal uit handen geven als het iets betreft dat zo belangrijk voor het slagen van je feest is.

[:]