[:nl]Pro deo[:]

[:nl]Onlangs ontstond er een discussie in een groep op Facebook waarin de vragensteller vroeg of er überhaupt creatieve dienstverleners zijn die enige keren per jaar werken zonder winstbejag. En dan bedoelde diegene niet de pro deo opdrachten voor goede doelen of mensen die het niet breed hebben. Want voor die doelgroepen doet iedereen wel eens wat pro deo of tegen een lagere prijs. Gelukkig kreeg diegene een stortvloed van kritiek en tegenreacties over zich heen van ook niet dienstverleners. Dat deed mij weer beseffen dat opdrachtgevers soms echt niet weten hoeveel tijd en geld een opdracht kost. En ook niet wat voor kosten wij hebben als professionele dienstverlener. Over de tijd die ik per opdracht kwijt ben heb ik het in een eerdere blog gehad. En die tijd verschilt ook per leverancier. De bedragen derhalve ook. Maar qua welke kosten we hebben, zullen we veel overeenkomsten hebben.

Kosten

Als je in loondienst bent heb je meestal nog secundaire arbeidsvoorwaarden. Arbeidsvoorwaarden als vakantiedagen waardoor je doorbetaald wordt als je lekker vakantie aan het vieren bent, WW opbouw, doorbetaling bij ziekte, pensioenopbouw, vakantiegeld, soms een 13e maand en/of variabel inkomen, korting op verzekeringen. Al deze dingen heb ik niet als zzp’er. En nee, ik zeg dit niet om zielig te doen, maar op dat men dit beseft. Als ik geen opdracht heb, komt er geen geld binnen. Maar iedereen heeft gewone kosten als belastingen, zorgverzekering, hypotheek/huur, telefoon/internet, boodschappen ea. Naast deze kosten moet ik met het geld dat ik met opdrachten binnen haal ook zorgen dat mijn stem en lijf gezond blijven. Mijn apparatuur moet goed zijn, kosten voor vindbaarheid, btw moet afgedragen worden, als zzp’r betaal je ook nog andere belastingen en verzekeringen, autokosten, ik moet zorgen dat ik ook een reserve heb voor de periodes dat er weinig tot geen opdrachten zijn en voor later als ik het werk niet meer uit kan voeren. Men denkt dat mijn tijd enkel de tijd is die zichtbaar is. Dus men ziet een uur tijdens een huwelijksceremonie, dus het kost mij maar een uur. Deel de gage welke ik vraag door dat uur en klaar. “Makkelijk” verdiend. Maar de tijd is dus al langer dan dat uur en dan gaan alle kosten er nog af. Op de manier waarop ik nu werk, het aantal opdrachten die ik heb en de gage welke ik vraag, kan ik niet van mijn passie leven. Vandaar de bijbaan (zie eerdere blog) Ik hoop dus dat men beseft dat wat ik doe helemaal niet makkelijk verdienen is. Het is hard werken, zoals iedereen doet, met veel kosten en weinig tot geen winst/reserves.

BN’ers

Hoe zit het dan net de BN’ers die soms 3000 tot 6000 euro verdienen door een half uur te komen zingen met tape? Tja..waarom verdient een directeur meer dan de schoonmaker van hetzelfde bedrijf. Beiden werken hard voor hun werk. Zou het met verantwoordelijkheid te maken hebben? De directeur is ook verantwoordelijk voor de schoonmaker. Als de directeur zijn werk niet goed doet, komt er niet genoeg geld binnen om de schoonmaker te betalen. Qua hoogte van het salaris van beiden en het verschil ertussen..ja daar kun je natuurlijk over discussiëren. Ik weet dat natuurlijk niet zeker, daar ik niet in het huishoudboekje van BN’ers kan kijken. Maar ik vermoed dat ze hogere gewone kosten hebben en ze hebben ook meer verantwoordelijkheden. Hun apparatuur, begeleiding, technici, boekingskantoor, chauffeur, personal assistent, beveiliging, belastingen, verzekeringen, promotiemateriaal etc. moeten ook betaald worden uit dat bedrag. Ik weet dus niet hoeveel van dat bedrag echt op hun rekening gestort wordt. Maar ook zij hebben niet elke dag of maand dezelfde aantal opdrachten en opbrengsten terwijl hun kosten gewoon door gaan. En daarbij is het natuurlijk ook een vraag en aanbod verhaal. De opdrachtgevers vinden het een goed bedrag, anders betalen ze het niet. En BN’ers trekken ook weer klanten, wat weer meer omzet betekent voor de opdrachtgever.

Verschil

Waarom is er dan een verschil tussen de prijs van de ene dienstverlener en de andere dienstverlener, terwijl ze in hetzelfde vakgebied zitten. Waarom zit er een verschil in prijs tussen de ene advocaat en de andere advocaat. Iedereen bepaalt zijn eigen waarde. De een is professioneel en de ander niet. En zeker in de muziek willen sommige amateur muzikanten/artiesten gewoon op een podium staan en maakt het hun niet uit of ze er een cola mee verdienen of geld. Meestal zit er wel een verschil in kwaliteit tussen dat soort artiesten en de professionele artiesten. Maar dat is heel erg gebaseerd op smaak. Artiesten met elkaar vergelijken is als appels met peren vergelijken. Iedereen heeft zijn unieke kwaliteit. Het is ook een vraag en aanbod verhaal. Er zijn heel veel mensen die zingen en de markt ervoor is niet super groot. Dus als het doel van iemand is om veel te spelen tegen wat voor prijs dan ook, dan biedt hij/zij zich ook voor een lagere prijs aan lijkt mij. Maar misschien vindt hij/zij dat ook wel zijn/haar waarde. Zolang degene die de opdracht geeft het een goede kwaliteit vindt, kun je het de artiest ook niet kwalijk nemen dat hij/zij dat doet.

Ik lever kwaliteit en dat wil ik ook blijven leveren in stem, performance, muziek en apparatuur. En daarnaast wil ik ook mijn rekeningen kunnen blijven betalen. Dus ik bepaal mijn waarde en ga er niet onder zitten. Zingen en optreden is mijn passie, dat heb ik door de jaren heen wel geleerd. Maar ook al zou ik “rijk” zijn en er niet van hoeven te leven, dan nog zou ik niet onder mijn waarde gaan zitten, want er zijn collega’s die er wel van moeten leven.

[:]